Vakuování pro začátečníky

Co je vakuování?

Vakuování je jeden z nejefektivnějších způsobů, jak uchovat potraviny déle čerstvé. Potravina se umístí do sáčku nebo do nádoby, ze které se odsaje vzduch. Tím se zamezí množení nežádoucích mikroorganismů, včetně plísní, které pro svůj růst potřebují kyslík obsažený ve vzduchu. Důležité živiny (vitamíny, minerály), chuť i aroma však zůstanou zachovány.

Pro koho je to vhodné?

Pro každého. Tento způsob uchovávání potravin využije jak domácnost o jednom člověku, tak početná rodina. Vakuováním ušetříte prostor v lednici a zabráníte šíření nežádoucích pachů (např. z aromatických sýrů). Navíc díky delší životnosti potravin předejte plýtvání nejen jídlem, ale i penězi.

Co vakuovat a jak?

Téměř vše. Tekuté a  sypké potraviny (typu cukr, mouka, cereálie) je obecně vhodnější uchovávat ve vakuových nádobách. Pro ty ostatní je tu vakuová svářečka na potraviny.

K té budete potřebovat sáčky, případně fólii v roli. Fólie sice vychází finančně výhodněji, je s ní ale o něco komplikovanější manipulace.

ph310

Rady, tipy, triky

  • Potraviny, které by mohly protrhnout sáček/fólii (např. ostré kosti) nejprve obalte potravinovou fólií nebo papírovým sáčkem.
  • Pod syrové maso vložte do sáčku papírový ubrousek, který nasaje přebytečnou tekutinu. Ta se tak nedostane do sváru a nepoškodí ho.
  • Tekuté pokrmy (polévky, omáčky, smoothie) před vakuováním nechte zamrazit. Stejně tak ovoce, které by se mohlo při vakuování poškodit a pustit šťávu – jahody, maliny, borůvky atd.
  • Chcete-li vakuovat sypké potraviny typu cereálie, ořechy, mouka apod., vložte je dosáčku a na ně přiložte papírovou utěrku nebo kávový filtr, který je bude zachytávat, a tak se nepoškodí svár a nezašpiní okolí.
  • Vakuované potraviny můžete dát i zamrazit. Vydrží tak ještě déle.

Je to také o vaření

Sous-vide je metoda vaření, která byla donedávna výsadou profesionálních kuchařů. Funguje tak, že se maso zabalí do vakuového sáčku a velmi dlouho se vaří ve vodní lázni při velmi nízké teplotě. K takovému vaření je zapotřebí nejen vakuovací svářečka, ale i speciální nádoba na vodní lázeň. I ta už je pro běžné domácí vaření dostupná. Tento způsob přípravy jídla je populární jak díky svému zdravotnímu benefitu (jídlo si zachová veškeré živiny), tak hlavně kvůli výjimečné chuti. Žádný jiný způsob vaření nezajistí tak plnou chuť, šťavnatost a měkkost.

Vakuování není nijak záludné. Naopak je jednodušší, než se může zdát. Otázka tedy nezní, zda vakuovat, nebo nevakuovat, ale „kdy začnete?” 🙂

Napsat komentář