Šumivá vína se vyrábí v různých částech Itálie, přičemž se odlišují chutí, způsobem výroby a také cenou. Snad nejznámější je Prosecco, jehož oblíbenost v posledních dvaceti letech výrazně vzrostla. Prosecco je zároveň nejrozšířenějším sektem a každoročně se vyrobí téměř 500 milionů lahví. Existují však i další druhy, na které se podíváme právě v následujících řádcích.
Italská šumivá vína se vyrábějí ze základního vína a následně procházejí druhotným kvašením, aby v sobě měla bublinky. U takového Prosecca druhotné kvašení probíhá ve velkých tancích, kde se bublinky vytváří a zachycují, a proto je toto šumivé víno i cenově dostupnější. Kdežto Franciacorta, Alta Langa a Trentodoc se vyrábějí metodou zvanou Classico, kdy sekundární fermentace probíhá v láhvi. Classico je náročnější postup, což se propisuje i ve vyšší ceně. Všechna kvalitní šumivá vína se hodí k sýrům a masům, ale také k pizze či koláčům.
Prosecco a Franciacorta
Vyrábí se především z hroznů odrůdy Glera a pochází z oblastí s regulovaným označením DOC v severovýchodní Itálii. Prosecco je k dostání v několika stupních suchosti (brut, extra dry a dry). V roce 2020 také italská vláda schválila Prosecco Rosé DOC. Nejenže je toto šumivé víno vhodné k samostatnému popíjení, vyrábí se z něj i všudypřítomný Spritz. Taktéž se přidává do Aperolu.
Franciacorta je další šumivé víno, které se vyrábí ve stejnojmenné italské oblasti vzdálené zhruba hodinu východně od Milána. Jedná se o gastronomický ráj, jenž oplývá kulturní historií. Franciacorta se výrobním procesem podobá šampaňskému na rozdíl od Prosecca, přičemž druhé kvašení probíhá v láhvi, nikoliv v tanku. Franciacorta může zrát až pět let, než je uvedena na trhu, a proslulá je svou trvanlivostí a taktéž ve srovnání s Proseccem vyšší cenou.
Alta Langa
Po třech hodinách cesty na jih od Franciacorty narazíte na Piemont, kde vzniká šumivé víno Alta Langa. Oblast je charakteristická výskytem lanýžů a koná se tu i Mezinárodní veletrh bílých lanýžů. Šumivé víno Alta Langa je na vyšší úrovni než takové Prosecco, neboť se také vyrábí metodou Classico. Zraje před uvedením na trh až tři roky, díky čemuž vykazuje příjemně vyváženou chuť. Podívejte se do e-shopu VinoDoc, kde jsou k zakoupení i těžká červená vína a různá šumivá vína.