Ukládaní jídla a ingrediencí už dávno není žádný problém, kupříkladu i díky vhodným dózám a boxům. Ty se sice běžně vyrábějí z vícero materiálů, avšak mezi ty zdaleka nejpoužívanější patří v posledních letech jednoznačně plast. Má totiž oproti konkurenci celou řadu nesporných výhod.
Obrovská odolnost
Každé malé dítě dnes již ví, že plast je extrémně odolnou surovinou. Díky tomu se z něj běžně vyrábí nejen elektronika, ale také různé druhy nábytku či třeba právě dózy. Plast totiž dokáže odolat nejen mechanickému poškození, ale potíže mu nedělá ani vodní živel, což je extrémně důležitá vlastnost.
Na rozdíl třeba od dóz ze skla či plechu nehrozí, že by se snad plastové varianty mohly při nešetrném zacházení zásadněji poškodit. Samozřejmě, když bude člověk hodně chtít, může i plastovou dózu docela snadno znehodnotit, nicméně při upuštění by měla taková dóza bez ztráty kytičky odolat. To se o skleněné variantě rozhodně říci nedá.
Plechové verze sice vydrží více než sklo, avšak také ty je poměrně snadné je zdeformovat. Snažit se je pak vytvarovat zpátky do původní podoby bývá často nemožné.
Možnosti využití
Dózy se používají hlavně v kuchyni, a sice k uchovávání různých druhů potravin. Nejčastěji se do tohoto druhu nádob ukládají sypké věci typu cukr, sůl nebo jiné typy koření. Dózy však mohou fungovat třeba i jako nádoby pro cukrovinky různého druhu. Vzhledem k jejich tvaru se ovšem příliš často nepoužívají k uskladňování potravin v lednici či mrazáku.
K tomuto účelu jsou přeci jen užitečnější vhodné boxy. Standardní plastový box s víkem je pro chladničky jako dělaný. Nejenže se snadno vleze do přihrádky, ale zároveň potraviny uchované v boxu nemohou předat své aroma dalšímu jídlu v lednici. Naopak to samozřejmě platí také.
Plastové boxy se samozřejmě hodí i k přenášení svačiny. Kdo ještě dnes k tomuto účelu používá obstarožní papírové pytlíky, měl se co nejdřív přeorientovat právě na boxy. V mnohém si tím polepší.