table-1031148_1280

Jakou podlahu zvolit do kuchyně

Pokud zařizujeme bydlení, tak v popředí zájmu bývají podlahy a to zejména v kuchyni, neboť jde o nejnamáhavější část v domácnosti. Snažíme se vždy vybrat ten nejvhodnější materiálu, s ohledem na jednoduchou aplikaci a následnou údržbu. Mezi tradiční kuchyňské podlahové krytiny patří keramická dlažba, kde oceníme dlouhou životnost, snadnou údržbu, odolnost proti vodě a různým chemikáliím. Keramická dlažba může být pórovitá, glazovaná nebo neglazovaná. Pórovitá dlažba skvěle absorbuje vodu, zatímco glazovaná je odolnější proti vlhkosti. Boom zažívají větší formáty dlaždic, které vizuálně připomínají přírodní kámen, kůži či dřevo.

Trendy bydlení – elastické podlahové krytiny

Pružné materiály v kuchyni se staly trendovou záležitostí – jsou estetické i praktické. Všechny „elastické“ podlahové krytiny mají několik společných výhod. Jsou nenáročné na údržbu, mají dobré zvukově izolační vlastnosti, na dotek jsou teplé a dají se vyhotovit v různých a provedeních vzorů a barev. PVC podlahy patří k levnějším alternativám, což se odráží i na jejich velmi krátké životnosti (záruka na ně je max. 5 let). Jedním z faktorů je i časté mytí podlahy nešetrným způsobem. Podlahy z PVC by se měly dávat pouze na suchý a rovný podklad.

Staronovým materiálem je linoleum

Jde o antistatický, hygienický materiál, který zabraňuje rozmnožování mikroorganismů, dobrá tepelná a zvuková izolace. Moderní linoleum neztrácí vzory, je odolné vůči mechanickému a chemickému poškození, skvěle izoluje teplo a zvuk, překonává svou životností i podlahy z PVC. Často se využívá v prostorách, kde jsou kladeny na podlahu vysoké nároky mechanického zatížení. Nevýhodou starších typů je, že časem tmavnou a ztrácí lesk, pokud linoleum pravidelně neošetřujete pastováním nebo voskováním.

Napsat komentář